Lodówki – zamrażarka

Większość lodówek które posiadamy w naszych kuchniach to chłodziarko-zamrażarki. Zamrażarka jest bardzo ważna, gdyż to tam przez wiele miesięcy możemy przechowywać różne produkty bez obawy, że po rozmrożeniu będą one zepsute czy nieświeże. Sezonowość różnych artykułów spożywczych przyczynia się do tego, aby w każdym domu znajdowała się zamrażarka. Zabezpieczenie warzyw czy owoców przez zamrożenie pozwoli nam cieszyć się ich smakiem przez cały rok niezależnie od poru roku.

Zamrażalnik w lodówce znajduje się w górnej, bądź dolnej jej części. Warto zwrócić uwagę na parametry zamrażalnika, nie chodzi tu tylko o jego wielkość czy położenie, ale również jego moc oraz dodatkowe funkcje przydatne w codziennym użytkowaniu. na przykład  automatyczne odszranianie, co pozwala nam unikać pracochłonnego opróżniania i rozmrażania całego zamrażalnika w momencie nagromadzenia zbyt dużej ilości szronu.

W przypadku mocy zamrażarki używana jest skala wyrażana w gwiazdkach. Ilość gwiazdek informuje nas jaką najniższą temperaturę jest w stanie utrzymać dany zamrażalnik. Jjedna gwiazdka to temperatura w granicach -6 stopni Celsjusza, natomiast maksymalna wartość 4 gwiazdek to temperatura 24 stopni poniżej zera. Czym niższa temperatura, tym szybszy okres zamrożenia umieszczonych w zamrażalniku produktów oraz dłuższy czas ich przechowywania bez straty ich właściwości.

Pojemność zamrażarki w zależności od wielkości całej lodówki może wynosić od 10 litrów w najmniejszych modelach, aż do 120 litrów w dużych, dwustronnych urządzeniach.